Herbouwwaarde rijksmonumentale woonboerderij in Leersum

Vorige week bracht mijn werk mij naar het pittoreske Leersum, gelegen in de Utrechtse Heuvelrug, voor de taxatie van een indrukwekkende Rijksmonumentale boerderij.

Bij aankomst was meteen duidelijk dat het pand een rijke geschiedenis heeft. Het erf, omringd door oude eiken, de boerderijdieren en de prachtig onderhouden tuin vormen het toneel van deze prachtige boerderij.

De boerderij zelf was een prachtexemplaar van klassieke Nederlandse architectuur. De karakteristieke houten balken, sierlijk metselwerk, het rietgedekte dak van de deel en het van oud-Hollandse dakpannen voorziene woongedeelte waren stille getuigen van generaties aan boerenfamilies die deze grond bewerkten, feesten vierden, en er hun leven leefden.

Het viel op hoe zorgvuldig het geheel werd onderhouden. De huidige eigenaren, met een duidelijke waardering voor hun historisch bezit, waren zo genereus om me een persoonlijke rondleiding te geven. Tussen de verhalen en details door proefde ik hun trots en liefde voor het pand.

Deze taxatie was niet zomaar een opdracht. De combinatie van het rijke verleden van de boerderij en de fijne interactie met de eigenaren maakten het een memorabel bezoek. Het zijn opdrachten zoals deze die het vak als taxateur zo leuk en interessant maken.